0 eller 13 sockerbitar till frukost?

0 eller 13 sockerbitar till frukost?

2018-08-13T10:31:06+00:00

Frukost - Sockersmart

Frukosten kan vara en riktig sockerfälla! 2 dl sötad eller smaksatt yoghurt och filmjölk kan innehålla 26 gram socker (motsvarar 8,6 sockerbitar) per portion och den som väljer att äta sötade frukostflingor eller musli till får i sig ytterligare nära 13 gram socker (motsvarar 4,3 sockerbitar). 13 sockerbitar till frukost blir ungefär 14 kg rent, vitt socker på ett år – bara till frukosten! Ofta äter vi samma frukost varje morgon oavsett om det är en morgon i augusti eller i februari.

Många barn äter alldeles för mycket socker till frukost.

Ett första enkelt steg i att börja ta bort sockret ur sin mat är att gå igenom den frukost man äter. Starta i morgon bitti när du har dukat fram det du ska äta och gå igenom produkt för produkt och kolla om det finns socker i innehållsdeklarationen. Hittar du socker – besluta då om du ska fortsätta att äta produkten eller om du ska hitta ett bättre alternativ nästa gång du handlar.

Alternativ till sötad fil och yoghurt är att välja naturella, fullfeta mjölkprodukter och smaksätta själv med färsk frukt, färska eller frysta upptinade bär, kanel, ingefära.

Alla tjänar hälsomässigt på att öka sin medvetenhet om att det finns socker där man minst anar det och att välja bort alltför sötade matvaror!

Läs mer i boken Bli Sockersmart!