Idag är det inte så många som lägger sockerbitar i kaffe eller te, men ändå är vår sockerkonsumtion hög.
Enligt tillgänglig statistik äter vi mellan 40-45 kg socker per person och år i Sverige. Den direkta konsumtionen av socker har gått ner från 30 kg 1960 till 7,5 kg 2010. En förklaring till denna minskning är att vi inte längre syltar, saftar och bakar i samma utsträckning som tidigare.
Vi äter mer förädlade produkter som hel- och halvfabrikat och vi dricker mer läsk, cider och saft än tidigare. Vi är bäst i världen på att äta godis och choklad. Sammanräknat blir sockerkonsumtionen väldigt hög. 40-50-60 kg per person och år är inte en ovanlig mängd som många kommer upp i.
Förmodligen äter vi ännu mer socker eftersom alla typer av socker inte finns med i statistiken.
Den statistiska mönsterfamiljen (2 vuxna och 2 barn) äter t ex 1,2 kg smågodis som fredagsmys och de klämmer i sig 230 bullar per person. Smågodiset till helgen bidrar med 10,2 kg rent socker per person och bullfrossandet med ytterligare knappa några kilo socker.
Socker helt i onödan! Massor av “tomma” kalorier helt utan näringsämnen.
Vad kan man njuta av som fredagsmys som inte innehåller tillsatt stocker? Vad kan äta i stället för 230 bullar?
Läs mer i boken Bli Sockersmart!