Onödigt socker

Onödigt socker

2018-08-13T21:04:05+00:00

Mjölk och bröd - sockersmart

Idag är det inte så många som lägger sockerbitar i kaffe eller te, men ändå är vår sockerkonsumtion hög.

Enligt tillgänglig statistik äter vi mellan 40-45 kg socker per person och år i Sverige. Den direkta konsumtionen av socker har gått ner från 30 kg 1960 till 7,5 kg 2010. En förklaring till denna minskning är att vi inte längre syltar, saftar och bakar i samma utsträckning som tidigare.

Vi äter mer förädlade produkter som hel- och halvfabrikat och vi dricker mer läsk, cider och saft än tidigare. Vi är bäst i världen på att äta godis och choklad. Sammanräknat blir sockerkonsumtionen väldigt hög. 40-50-60 kg per person och år är inte en ovanlig mängd som många kommer upp i.

Förmodligen äter vi ännu mer socker eftersom alla typer av socker inte finns med i statistiken.

Den statistiska mönsterfamiljen (2 vuxna och 2 barn) äter t ex 1,2 kg smågodis som fredagsmys och de klämmer i sig 230 bullar per person. Smågodiset till helgen bidrar med 10,2 kg rent socker per person och bullfrossandet med ytterligare knappa några kilo socker.

Socker helt i onödan! Massor av “tomma” kalorier helt utan näringsämnen.

Vad kan man njuta av som fredagsmys som inte innehåller tillsatt stocker? Vad kan äta i stället för 230 bullar?

Läs mer  i boken Bli Sockersmart!