Godissugen?

Godissugen?

2023-03-06T15:39:54+00:00

Finns det bättre och sämre godis ur sockersynpunkt? Hur ser det ut om man till exempel jämför gelégodis med choklad?

Båda godissorterna innehåller socker, men olika mycket. Den mest spännande texten som finns på en förpackning står på baksidan, med det allra minsta typsnittet … Ibland kan man behöva ett förstoringsglas för att kunna läsa texten.

Den som vill vara försiktig med att äta socker behöver vända på förpackningen och leta efter raden för “Kolhydrater” och under den hitta “varav sockerarter”. Där framgår produktens sockerinnehåll per 100 gram.

Det bästa valet ur sockersynpunkt är den mörka chokladen med 70 % kakaohalt. Den släcker sötsuget samtidigt som den är “omöjlig” att äta så mycket av.

Det sega i gelégodis kommer från gelatin. Ibland används vegetabiliskt gelatin och då brukar det anges som “veg gelatin”. Då kommer gelatinet från en alg, agaragar. Står det bara “gelatin” i innehållsdeklarationen kommer gelatinet från animaliska produkter som svinsvål, men även ben och hud från nötdjur. (Förädlat slaktavfall).

Det finns många knep för hur man kan minska sockret och navigera säkert i mataffären – läs mer i boken “Bli sockersmart!”. Nu till specialpris!