Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss. Nu presenteras en ny studie från Lunds Universitet.
Sedan tidigare finns ett konstaterat samband mellan ett högt intag av tillsatt socker och sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
Tidigare studier har funnit starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler. Studier har saknats på vuxna som bor i de nordiska länderna. Syftet med den här studien har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen.
I den nya studien jämfördes intaget av tillsatt socker och av nio olika mikronutrienter; kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. Forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler i båda grupperna; ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler åt de.
Mer kunskap om socker behövs! Bli sockersmart!