Sockerdebatten går vidare

Sockerdebatten går vidare

2023-02-03T08:27:02+00:00

Sockerdebatten går vidare den här veckan i både dagspress och ”TV-soffa”.

Alla är överens om att tillsatt socker medför ett hot mot vår hälsa. En hög konsumtion av socker kan förr eller senare bland annat leda till: Övervikt, blodfettförändringar, insulinresistens som kan leda till diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom, olika cancerformer, försämrad tandhälsa.

Skulle en varningstext på matvaror med tillsatt socker – som vi har på cigarettpaketen – få oss att ändra på våra vanor? Förmodligen inte.

Socker är en tillsats som livsmedelsindustrin gillar. Det är billigt, det gör livsmedel mera hållbara och många gillar den söta smaken. I många fall kan det finnas tillsatt socker där vi minst anar det … Frukosten är en måltid som kan innehålla mycket tillsatt socker. Frukosten är den måltid som vi inte alltid ändrar speciellt mycket på – många av oss äter samma frukost varje morgon oavsett om det är en morgon i februari eller en morgon i juli. Den som är sockermedveten och väljer sin frukost med omsorg kan minska sin sockerkonsumtion med upp till 13 sockerbitar per dag! Det motsvarar mer än 14 kg tillsatt socker på ett år, bara på frukosten!

Behöver vi socker? Nej, varken hjärnan eller någon annan kroppsdel behöver det koncentrerade, raffinerade sockret! Den glukos som hjärnan behöver kan kroppen tillverka själv av övriga kolhydrater som vi äter. Om det inte finns några kolhydrater tillgängliga kan kroppen tillverka ett ”reservbränsle” (ketonkroppar eller ketoner) av fettmassan.

Problemet är att socker inte alltid heter socker! Det tillsatta socker som förekommer på näringsdeklarationen på matvaror kan ha väldigt många olika namn. Det finns över 50 olika namn på de olika sorters socker som används i livsmedel.

Bli mera sockermedveten och lär dig knepen att minska det tillsatta sockret i din mat. Den som lärt sig “den magiska femman” kan navigera väldigt enkelt i mataffären i fortsättningen!

Följ gärna min sida för fler sockersmarta tips!

Köp boken ”Bli sockersmart!” just nu till specialpris