Sötningsmedel i stället för socker?

Sötningsmedel i stället för socker?

2019-02-07T13:53:10+00:00

Pixabay: Acesulfamkalium

Vi gillar det som är sött och vi lär oss tidigt att det som är sött är ofarligt. Både fostervattnet och modersmjölken smakar sött och det som är sött i naturen är oftast inte giftigt. Det här är ett arv som vi har med oss sedan urminnes tider.

Nu borde de flesta ha nåtts av budskapet att vi inte ska äta så mycket socker – och helst ska vi undvika socker helt. Men, hur är det då med sötningsmedel? Ska vi ersätta sockret med de olika typer av sötningsmedel som finns?

De flesta sötningsmedel har en E-beteckning och den klass som de anges under är “övriga tillsatser” som börjar på E95x. Sockeralkoholer (brukar sluta på -ol, t ex erytritol) är en grupp sötningsmedel som förekommer i liten mängd i naturen. Mängden är så liten att det inte är lönsamt att utvinna utan de framställs ur naturliga sockerarter. Sötningsmedel (som inte ger energi) är framställda helt kemiskt. Hit hör t ex acesulfamkalium, cyklamat och sukralos.

Vad händer i kroppen om vi äter konstgjort socker? Förmodligen gör sig kroppen beredd att ta emot något sött som är på väg ner i magsäcken när vår tunga känner den söta smaken. Den som är sockerkänslig kan underhålla sitt sötsug med konstgjorda sötningsmedel.

Söta med lite honung (köp svensk) och torkade frukter och bär i stället för socker och konstgjort socker.

Läs mer i Bli sockersmart!

Frågor om socker, sötningsmedel, honung?