Torkade frukter och bär – nyttigt eller onyttigt?

Torkade frukter och bär – nyttigt eller onyttigt?

2018-08-16T20:02:01+00:00

Torkade frukter och bär innehåller samma näringsämnen, vitaminer och mineraler som färska frukter och bär. Torkningen tar bort vätskan i frukten eller bären och gör att de blir väldigt koncentrerade. En torkad frukt motsvarar en färsk frukt.

Det är viktigt att läsa innehållsdeklarationen även när det gäller torkade frukter och bär. Ekologiska produkter innehåller ofta bara det torkade bäret eller den torkade frukten. Konventionella bär och frukter kan innehålla konserveringsmedel (svaveldioxid eller sulfit), socker, aromer, olika oljor och även sojamjöl. Ljusa aprikoser – som på bilden – är förmodligen “svavlade”, alltså svavelbehandlade för att behålla sin ljusa färg. Mörka aprikoser är osvavlade.

Söta med torkade aprikoser genom att lägga aprikoser i blöt i vatten över natten. Mixa med mixerstav till en puré som kan användas i stället för sylt till gröt, i yoghurt och filmjölk.

Använd dadlar i stället för socker i olika typer av “bollar” eller “bars” eller i efterrätter.

Russin kan användas som dadlar. Russin, som är torkade vindruvor, tillhör de frukter som kan innehålla mycket besprutningsrester, kemikalier och gifter. Välj alltid ekologiska russin och vindruvor!

Fler tips finns i boken Bli sockersmart!