Blogg

Blogg2023-01-25T10:24:38+00:00

Maj Östberg RundquistJag vill dela med mig av de enkla knepen som alla kan tillämpa för att skapa en bättre hälsa och miljö för fler personer. Jag skriver för dem som månar om sin, familjens, barnens eller personalens hälsa.

Föräldrar med små barn hoppas jag att ska läsa och ta till sig de råd och enkla knep som jag delar med mig av.

/Maj

Bröd och bröd

Det kan vara stor skillnad på bröd och bröd som vid en snabb överblick ser helt identiska ut. Vi har lärt oss att nyttigt bröd ska vara mörkt, innehålla råg och helst vara bakat med surdeg. Två nästan identiska bröd kan skilja sig mycket om man vänder på förpackningen och studerar innehållet. Båda innehåller fullkorn av råg och andra sädeskorn, båda är bakade med  surdeg. Bröd 1 innehåller nästan tre gånger så mycket socker som Bröd 2. Om man i stället väljer knäckebröd så innehåller det en bråkdel av socker! När det gäller mjuka bröd kan man behöva vara en sockerdetektiv och läsa näringsvärdetabellen noga, medan det är mindre risk att köpa socker om man väljer knäckebröd. Det finns många knep för hur man kan minska sockret och navigera säkert i mataffären - läs mer i boken "Bli sockersmart!". Nu till specialpris!

By |mars 10, 2023|Categories: Artikel|

Godissugen?

Finns det bättre och sämre godis ur sockersynpunkt? Hur ser det ut om man till exempel jämför gelégodis med choklad? Båda godissorterna innehåller socker, men olika mycket. Den mest spännande texten som finns på en förpackning står på baksidan, med det allra minsta typsnittet ... Ibland kan man behöva ett förstoringsglas för att kunna läsa texten. Den som vill vara försiktig med att äta socker behöver vända på förpackningen och leta efter raden för "Kolhydrater" och under den hitta "varav sockerarter". Där framgår produktens sockerinnehåll per 100 gram. Det bästa valet ur sockersynpunkt är den mörka chokladen med 70 % kakaohalt. Den släcker sötsuget samtidigt som den är "omöjlig" att äta så mycket av. Det sega i gelégodis kommer från gelatin. Ibland används vegetabiliskt gelatin och då brukar det anges som "veg gelatin". Då kommer gelatinet från en alg, agaragar. Står det bara "gelatin" i innehållsdeklarationen kommer gelatinet från [...]

By |mars 6, 2023|Categories: Artikel|

Sockerdebatten går vidare

Sockerdebatten går vidare den här veckan i både dagspress och ”TV-soffa”. Alla är överens om att tillsatt socker medför ett hot mot vår hälsa. En hög konsumtion av socker kan förr eller senare bland annat leda till: Övervikt, blodfettförändringar, insulinresistens som kan leda till diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom, olika cancerformer, försämrad tandhälsa. Skulle en varningstext på matvaror med tillsatt socker – som vi har på cigarettpaketen – få oss att ändra på våra vanor? Förmodligen inte. Socker är en tillsats som livsmedelsindustrin gillar. Det är billigt, det gör livsmedel mera hållbara och många gillar den söta smaken. I många fall kan det finnas tillsatt socker där vi minst anar det ... Frukosten är en måltid som kan innehålla mycket tillsatt socker. Frukosten är den måltid som vi inte alltid ändrar speciellt mycket på - många av oss äter samma frukost varje morgon oavsett om det är en [...]

By |februari 1, 2023|Categories: Artikel|

Förbjud det farliga fikabrödet!

Det föreslår Susan Jebb, brittisk kostprofessor i en intervju i The Times. Hon är ordförande för Storbritanniens Food Standards Agency och professor i kost och folkhälsa vid Nuffield Department of Primary Care Health Sciences, University of Oxford. Britterna har reagerat kraftigt i sociala media. Anledningen till förslaget är att två tredjedelar av alla britter är överviktiga och olika åtgärder har diskuteras för att komma till rätta med problemet. En åtgärd är den sockerskatt på läsk som infördes för flera år sedan, men den är kanske inte tillräcklig? Det Webb menar är att om något finns tillgängligt så äter man. Hon likställer tillgång till fikabröd på jobbet med passiv rökning. Om någon bakar och bjuder sina kolleger någon enstaka gång kan inte vara så farligt. Det är värre med alla "slentriankakor" som finns och som många äter av, fast de inte är speciellt goda ... Visst är det trevligt att [...]

By |januari 25, 2023|Categories: Artikel|Tags: |

Sockerskatt eller kunskap?

Livsmedelsverket har regeringens uppdrag att undersöka och skapa förutsättningar för sänkt salt- och sockerinnehåll i livsmedel samt att minska konsumtionen av energitäta och näringsfattiga livsmedel. Nyligen publicerades rapporten "Styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion", där olika metoder, bland annat skatt, beskrivs. Går det att styra människors matvanor med hjälp av skatt eller är det bättre att konsumenter får lära sig några enkla knep för att själva kunna välja (och välja bort) matvaror med olämpliga ingredienser och lågt näringsinnehåll? Socker är ofta en gemensam nämnare i ohälsosam mat. Den som lärt sig knepet med "den magiska femman" kan enkelt navigera i mataffären! Den magiska femman finns beskriven i boken "Bli sockersmart!".  

By |januari 18, 2023|Categories: Artikel|

Ny forskning om socker

Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss. Nu presenteras en ny studie från Lunds Universitet. Sedan tidigare finns ett konstaterat samband mellan ett högt intag av tillsatt socker och sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Tidigare studier har funnit starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler. Studier har saknats på vuxna som bor i de nordiska länderna. Syftet med den här studien har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen. I den nya studien jämfördes intaget av tillsatt socker och av nio olika mikronutrienter; kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. Forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler i båda grupperna; ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler [...]

By |april 22, 2020|Categories: Artikel|

Frukost utan tillsatt socker

Morgonföreläsning inklusive frukost idag hos en av våra uppdragsgivare. Min kompanjon Lotta stod för föreläsningen och jag hade förberett frukosten. "Fixa en annorlunda frukost" var beställningen. Så, då blev det en smoothie med bland annat havregryn och lingon, en shot med ingefära, citron och svensk honung (stark som brännvin, men mycket godare) grovt surdegsbakat fullkornsbröd på råg med hommos och kimchi. Sist men inte minst en lyxkula rullad i lingonpulver. Deltagarna blev nog lite förvånade över att brödet med sitt pålägg med smaker och texturer "gifte sig" så bra. Vill du ha recepten? Hör av dig!

By |oktober 21, 2019|Categories: Artikel|

Snart Påsk!

Vi närmar oss den allra sötaste högtiden på året. Till Påsk fyller vi påskäggen med billigt lösgodis och kanske köper vi hem lite extra för att kunna ge till de påskkärringar som kommer och knackar på dörren. Hoppa över slentriangodiset i år, som bara innehåller socker, gelatin, färg- och smaktillsatser. Behöver du tips på alternativ att lägga i påskägget? Beställ inspiration här!

By |april 16, 2019|Categories: Artikel|

Fettisdagen idag!

Bild: Pixabay Historiskt sett har vi ätit fettisdagsbullar, alias semlor eller fastlagsbullar, sedan 1500-talet. Då handlade det om att vi skulle äta upp oss och bli feta och präktiga så att vi skulle klara den 40 dagar långa fastan innan Påsk. Ett annat namn på bakverket är hetvägg. Det innebär att äta en semla i en tallrik med varm mjölk, kryddad med t ex kanel. Dåtidens semlor var inte de fluffiga bakverk som vi äter idag utan de var säkert bakade av grovt mjöl och för att bli njutbara behövde de blötas upp i varm mjölk. En svensk kung, Adolf Fredrik, var så förtjust i semlor att han fettisdagen 1771 avslutade sin måltid med en sista semla innan han föll ihop och dog. Nu för tiden tänjer vi på traditionerna och äter saffranssemlor före jul och redan i januari finns det vanliga semlor, wienersemlor, semlewraps mm. Visst [...]

By |mars 5, 2019|Categories: Artikel|

Alla hjärtans dag

Bild: Pixabay Idag är det många som äter: Glukossirap, socker, gelatin, surhetsreglerande medel E330, stabiliseringsmedel E406, färgämne E120, aromer. Gelatin framställs av ben, hudar, skinn, ligament och senor från djur. Bakom E330 döljer sig citronsyra som framställts genom att melass eller glukos jäses med hjälp av jäst och mögelsvampar. E406 är agar, framställd ur vissa rödalger. E120 är karmin, ett rött färgämne som framställs av de torkade honorna av kochenill-lusen. 100 gram geléhjärtan innehåller Energi 1450 kJ/340 kcal Fett 0 gram Kolhydrater 80 gram Varav sockerarter 58 gram Protein 3,9 gram Salt 0 gram Visst ska vi fira Alla hjärtans dag! Vad kan vi ge dem vi gillar i stället för socker och tillsatser? Förslag: En kram, en ros eller flera rosor, en lott, ett glas champagne, något litet och dyrt från guldsmeden, en upplevelse, middag på restaurang, en rosa smoothie etc. Läs mer i Bli sockersmart!

By |februari 14, 2019|Categories: Artikel|

Sötningsmedel i stället för socker?

Pixabay: Acesulfamkalium Vi gillar det som är sött och vi lär oss tidigt att det som är sött är ofarligt. Både fostervattnet och modersmjölken smakar sött och det som är sött i naturen är oftast inte giftigt. Det här är ett arv som vi har med oss sedan urminnes tider. Nu borde de flesta ha nåtts av budskapet att vi inte ska äta så mycket socker - och helst ska vi undvika socker helt. Men, hur är det då med sötningsmedel? Ska vi ersätta sockret med de olika typer av sötningsmedel som finns? De flesta sötningsmedel har en E-beteckning och den klass som de anges under är "övriga tillsatser" som börjar på E95x. Sockeralkoholer (brukar sluta på -ol, t ex erytritol) är en grupp sötningsmedel som förekommer i liten mängd i naturen. Mängden är så liten att det inte är lönsamt att utvinna utan de framställs ur [...]

By |februari 7, 2019|Categories: Artikel|

Fem stjärnor från Holger!

  Jag fick en fin present idag - i form av en recension av min bok "Bli sockersmart!". Det är Holger som skrivit recensionen. Roligt att min bok kan hjälpa någon att välja mat i butiken! Holger har börjat läsa innehållsdeklarationerna på varorna när han går och handlar. Förhoppningsvis kan han välja och välja bort tack vare de knep som jag delar med mig av. Det är precis så jag vill att boken ska användas - att läsa på paketen innan de hamnar i varukorgen. Länk till recensionen.    

By |februari 4, 2019|Categories: Artikel|

Alla barn ska kunna le utan att skämmas för sina tänder!

Tandläkarna slår larm: Det svenska genomsnittsbarnet får allt fler hål i tänderna. 69,1 procent av 8-åringarna var kariesfria 2013. 2018 har andelen sjunkit till 65,6 procent. Under samma period har karies blivit vanligare i mjölktänder. Det finns flera orsaker bakom ökningen. Många barn (och även vuxna) har ständig tillgång till godis och läsk även till vardags och vi vuxna kanske har slappnat av lite för mycket? ”Lite socker är väl inte så farligt …” tror många. Barn i socioekonomiskt utsatta miljöer har sämre hälsa och även sämre tandhälsa. Råden från tandläkarna är att borsta tänderna med fluortandkräm, att äta tre huvudmåltider, två mellanmål och att dricka vatten till maten och slutligen att gå till tandläkaren regelbundet. Länk till artikeln. Läs mer i Bli sockersmart!

By |januari 8, 2019|Categories: Artikel|

Science: Fett och kolhydrater!

I en ny rapport från Science har forskare enats om att det inte finns någon exakt fördelning mellan fett och kolhydrater som passar alla. Det forskarna är överens om är att en minskning av tillsatt socker, mättat fett och snabba kolhydrater är grundläggande för alla som vill må bra och minska risken för kroniska sjukdomar. Forskarna tipsar om att satsa på näringsrika livsmedel som fullkornsprodukter, grönsaker, frukter och baljväxter och att ersätta mättat fett med fleromättat och omättat fett från växtriket. Även WHO rekommenderar en minskning av tillsatt socker. En säker (?) mängd, som vi anses tåla med hälsan i behåll är att socker kan motsvara 5 % av vårt totala energiintag. Vad innebär det? Vad ryms inom ”ransonen”? Beställ ”Hur mycket socker är 5 E%?” här. Läs mer i Bli sockersmart!

By |december 13, 2018|Categories: Artikel|

Sockersmart advent!

Snart står vi inför den sötaste månaden på hela året. I december avlöser glöggkalasen varandra, då vi både äter och dricker massor av socker. 1 dl alkoholfri glögg innehåller socker motsvarande 5-9 sockerbitar, 1 dl glögg med alkohol innehåller 4-6 sockerbitar. Tre pepparkakor innehåller 4,5 gram socker. Det innebär ytterligare drygt 1 sockerbit. Det är lätt gjort att det kan slinka ner en hel trave med pepparkakor under kalasens gång. Bjud dina gäster på sockerfri glögg av kryddat te och äppelmust. (Blir faktiskt godare än alla andra sorters glögg). Överraska med färska dadlar med grönmögelost i hålet där kärnan suttit i stället för slentrianmässiga pepparkakor. Gör en vacker tårta av en brieost juldekorerad med färska fikon, mandlar, valnötter och lite ringlad svensk honung över. Värm i ugnen så den blir varm-mjuk och smältande läcker. Vill du ha recept på spännande adventstilltugg utan tillsatt socker? Maila mig! Bli sockersmart!

By |november 29, 2018|Categories: Artikel|

Bli Sockersmart! Föreläsning 26 november

"Bli sockersmart och rensa bort onödigt socker i din mat" Socker finns till största delen i väldigt många matvaror som vi äter utan att reflektera speciellt mycket över sockerinnehållet. Nu finns nya råd från WHO om hur mycket (eller litet) socker vi anses tåla med hälsan i behåll. Föreläsning med smakprover. Nästa föreläsning: Den 26 november, kl 18.00-19.00, Pro+Fit Health AB, c/o Joylife, Dalvägen 24 i Solna. Tid: ca 1 timme | Föreläsare: Maj Östberg Rundquist, fil kand i måltidsekologi och kostrådgivare Pris: 250 kr/person inkl boken Bli sockersmart! Anmälan

By |november 15, 2018|Categories: Artikel|

Bus eller godis på Halloween!

Halloween-spökena vill mutas med godis - annars kan man råka ut för deras bus! Nu närmar vi oss en riktigt söt helg igen! Halloween-firandet växer och även i Sverige firar vi med godis och sötsaker. Under Halloween-helgen ökar godiskonsumtionen med 11 % jämfört med en vanlig helg. Butikerna svämmar över av döskallar i plast som är fyllda med godis, det finns kloakslamkarameller, benklubbor och snorkråkor av gelé. Det finns allehanda billigt sockergodis som man måste passera för att komma in i butiken. Placerat där med "omtanke" så att vi inte ska glömma att köpa godis till spökena som kommer och knackar på dörren ... Dadlar, madlar och clementiner I år kommer "mina" spöken att få små påsar med dadlar, mandlar, valnötter och clementiner (små pumpor) som jag lägger i en korg på trappan. Där gör jag också ett trevligt arrangemang med lyktor och värmeljus. Hoppas att spökena uppskattar det [...]

By |oktober 31, 2018|Categories: Artikel|

0 eller 13 sockerbitar till frukost?

Frukosten kan vara en riktig sockerfälla! 2 dl sötad eller smaksatt yoghurt och filmjölk kan innehålla 26 gram socker (motsvarar 8,6 sockerbitar) per portion och den som väljer att äta sötade frukostflingor eller musli till får i sig ytterligare nära 13 gram socker (motsvarar 4,3 sockerbitar). 13 sockerbitar till frukost blir ungefär 14 kg rent, vitt socker på ett år - bara till frukosten! Ofta äter vi samma frukost varje morgon oavsett om det är en morgon i augusti eller i februari. Många barn äter alldeles för mycket socker till frukost. Ett första enkelt steg i att börja ta bort sockret ur sin mat är att gå igenom den frukost man äter. Starta i morgon bitti när du har dukat fram det du ska äta och gå igenom produkt för produkt och kolla om det finns socker i innehållsdeklarationen. Hittar du socker - besluta då om du ska fortsätta [...]

By |augusti 13, 2018|Categories: Artikel|

Torkade frukter och bär – nyttigt eller onyttigt?

Torkade frukter och bär innehåller samma näringsämnen, vitaminer och mineraler som färska frukter och bär. Torkningen tar bort vätskan i frukten eller bären och gör att de blir väldigt koncentrerade. En torkad frukt motsvarar en färsk frukt. Det är viktigt att läsa innehållsdeklarationen även när det gäller torkade frukter och bär. Ekologiska produkter innehåller ofta bara det torkade bäret eller den torkade frukten. Konventionella bär och frukter kan innehålla konserveringsmedel (svaveldioxid eller sulfit), socker, aromer, olika oljor och även sojamjöl. Ljusa aprikoser - som på bilden - är förmodligen "svavlade", alltså svavelbehandlade för att behålla sin ljusa färg. Mörka aprikoser är osvavlade. Söta med torkade aprikoser genom att lägga aprikoser i blöt i vatten över natten. Mixa med mixerstav till en puré som kan användas i stället för sylt till gröt, i yoghurt och filmjölk. Använd dadlar i stället för socker i olika typer av "bollar" eller "bars" eller [...]

By |maj 22, 2018|Categories: Artikel|

Onödigt socker

Idag är det inte så många som lägger sockerbitar i kaffe eller te, men ändå är vår sockerkonsumtion hög. Enligt tillgänglig statistik äter vi mellan 40-45 kg socker per person och år i Sverige. Den direkta konsumtionen av socker har gått ner från 30 kg 1960 till 7,5 kg 2010. En förklaring till denna minskning är att vi inte längre syltar, saftar och bakar i samma utsträckning som tidigare. Vi äter mer förädlade produkter som hel- och halvfabrikat och vi dricker mer läsk, cider och saft än tidigare. Vi är bäst i världen på att äta godis och choklad. Sammanräknat blir sockerkonsumtionen väldigt hög. 40-50-60 kg per person och år är inte en ovanlig mängd som många kommer upp i. Förmodligen äter vi ännu mer socker eftersom alla typer av socker inte finns med i statistiken. Den statistiska mönsterfamiljen (2 vuxna och 2 barn) äter t ex 1,2 kg [...]

By |maj 22, 2018|Categories: Artikel|

Den magiska femman

Alla kan räkna till fem! Till och med riktigt små barn som ännu inte kan läsa och räkna ordentligt kan bli viktiga hjälpredor i livsmedelsbutiken med rätt träning och inspiration. "Jag hjälper till att handla bra bröd och läser på förpackningarna" svarade en liten elev i en förskoleklass vid utvärderingen efter en tematermin om socker. Ett väldigt enkelt tips för att undvika alltför sötade matvaror är att läsa igenom innehållsdeklarationen och se om det finns något socker tillsatt. Finns det socker uppräknat bland de fem första ingredienserna så innehåller varan mycket socker! Den magiska femman är ett knep för att hitta mjölkprodukter och matvaror tillverkade av mjöl/flingor/gryn (spannmål) med så lite socker som möjligt. Lathund - den magiska femman Mjölk Varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 gram mjölk. Bröd Varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 gram bröd. Flingor & Müsli Varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 [...]

By |januari 31, 2018|Categories: Artikel|